Hvorfor stiger elpriserne?

I øjeblikket oplever vi en markant stigning i elpriserne. Årsagen til stigningen skyldes flere faktorer. Vi giver her et overblik over de fire primære faktorer, der er skyld i elprisernes himmelflugt.

Med en måske kold og i hvert fald lang og mørk tid i vente skal vi således forberede os på at betale noget mere for strøm, end vi gør i dag. Derfor kan du med fordel læse vores mange gode spareråd på vores hjemmeside

Har du flere spørgsmål om el og elpriser, kan du måske også finde svaret på vores hjemmeside. Her har vi nemlig samlet de oftest stillede spørgsmål - naturligvis med et svar til følge. Prisstigning2#1 - Mangel på gas 

Der er generel mangel på gas i Europa.

Vi får primært gas fra Rusland. Den nye gasledning fra Rusland til Europa, North Stream 2, er endnu ikke godkendt. Russerne afviser at sende gas igennem de andre gasledninger, fordi de først vil fylde deres egne lagre op.


#2 - Dårligt år for vindkraft

Der har ikke været så meget vind som normalt

Det har med andre ord været et dårligt år for vindproduktion med meget lidt blæst, og vi har kun formået at producere 80% af den strøm, vi normalt producerer på vindmøllerne. Derfor er prisen på vindenergi steget.


#3 - Mindre nedbør og vandkraft

I Norden bliver meget el produceret på vandkraft, men da man har oplevet et år med mindre nedbør end normalt, har også denne faktor været medvirkende til de højere elpriser generelt i Europa. 


#4 - Stigende råvarepriser 

Råvarepriser er steget på baggrund af øget efterspørgsel.

Produktion til industri er steget, uden at råvarelagrene er fulgt med. Det har resulteret i stigende efterspørgsel på gas, kul og biomasse – også til råvarer, som benyttes til at producere strøm, hvilket presser elprisen op.