Hvorfor stiger priserne?

I øjeblikket oplever vi stigende elpriser, faktisk en tredobling i forhold til samme tid sidste år. Årsagen til stigningen skyldes flere faktorer. Vi giver et overblik over de fire primære faktorer, der er skyld i elprisernes himmelflugt.


Prisstigning


Med en kold og lang vinter kan vi forberede os på at skulle betale noget mere for strøm, end vi gør i dag.

Et godt råd til at undgå en højere elregning er at slukke for strømmen, når man kan.Prisstigning2#1 - Mangel på gas 

Der er generel mangel på gas i Europa.

Vi får primært gas fra Rusland. Den nye gasledning fra Rusland til Europa, North Stream 2, er endnu ikke godkendt. Russerne afviser at sende gas igennem de andre gasledninger, fordi de først vil fylde deres egne lagre op.


#2 - Dårligt år for vindkraft

Der har ikke været så meget vind som normalt

Det har med andre ord været et dårligt år for vindproduktion med meget lidt blæst, og vi har kun formået at producere 80% af den strøm, vi normalt producerer på vindmøllerne. Derfor er prisen på vindenergi steget.


#3 - Mindre nedbør og vandkraft

I Norden bliver meget el produceret på vandkraft, men da man har oplevet et år med mindre nedbør end normalt, har også denne faktor været medvirkende til de højere elpriser generelt i Europa. 


#4 - Stigende råvarepriser 

Råvarepriser er steget på baggrund af øget efterspørgsel.

Produktion til industri er steget, uden at råvarelagrene er fulgt med. Det har resulteret i stigende efterspørgsel på gas, kul og biomasse – også til råvarer, som benyttes til at producere strøm, hvilket presser elprisen op